Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie Sambucol for kids 120 ml Klik hier voor meer informatie

Hoe dan? Hoesten

Hoe dan? Hoesten

hoesten

Hoesten is een manier om de luchtpijp, longen en keel schoon te maken. Het zorgt ervoor dat slijm, stof of rook wordt verwijdert. DA adviseert wat je kunt doen tegen hoesten.

Er zijn verschillende soorten hoest: lichte hoest (kuchen), zware hoest (rochelhoest), tijdelijke hoest (kriebelhoest of vastzittende hoest) en chronische hoest (zoals bij ziektes als astma en COPD).

Kriebelhoest (droge hoest)

Bij kriebelhoest heb je last van een kriebel in de keel. Vaak hoest je (nauwelijks) slijm op. Deze soort hoest kan worden veroorzaakt door een virus, door hooikoorts, rook, luchtvervuiling of kou.

Vastzittende hoest (slijmhoest)

Bij slijmhoest komt er bij het hoesten slijm omhoog. De oorzaak van slijmhoest is vaak een verkoudheids- of griepvirus. Het slijm kan hardnekkig zijn en vastzitten in de longen. Als je slijm ophoest, kun je dit gewoon doorslikken. Het gaat niet terug naar de longen, maar naar de maag, en verlaat het lichaam via de ontlasting.

Bij een milde verkoudheid of allergie is het slijm meestal kleurloos en waterig. Bij een infectie of ontsteking is het slijm groen of geel.

Wat zijn oorzaken van hoesten?

 • Een virusinfectie, zoals een verkoudheidsvirus, griepvirus of het coronavirus
 • Een longontsteking
 • Een keelontsteking
 • Kinkhoest
 • Aandoeningen aan de luchtwegen, zoals bronchitis, COPD of astma
 • Verslikken

Je kunt ook gaan hoesten als je in contact bent geweest met chemische stoffen, sigarettenrook, uitlaatgassen, airconditioning, erg koude of warme lucht.

Wat kun je bij hoesten doen?

Hoesten gaat bijna altijd vanzelf weer over binnen 2-3 weken. De volgende tips kunnen verlichting geven:

 • Zorg voor schone lucht in huis.
 • Stop met roken.
 • Vermijd schrapen van de keel. Dit irriteert de keel juist, waardoor je meer moet hoesten.
 • Drink regelmatig.
 • Drink iets warms, zoals thee met honing.
 • Op een dropje of zuurtje zuigen werkt verzachtend voor de keel.
 • Gebruik tijmsiroop, dat werkt verzachtend voor de keel.
 • Bij een verkoudheid kan een neusspray met zoutoplossing helpen. Als de neus verstopt is, adem je via de mond. Dit kan de slijmvliezen uitdrogen, waardoor je meer gaat hoesten. Door een neusspray te gebruiken kun je beter ademen.
 • Heb je last van slijm? Stoom de luchtwegen met warm water, hierdoor kan het slijm oplossen. Stomen doe je door met je hoofd boven een schaal of bak warm water te hangen. Je houdt hierbij een handdoek over je hoofd, zodat de stoom niet ontsnapt. Door een minuut of tien te blijven zitten en de stoom in te ademen, komt het slijm in de verstopte holtes vrij. Let op: jonge kinderen mogen niet stomen, omdat zij extra risico hebben op verbranding.
 • Gebruik een hoestdrank.

Welke hoestdrank gebruik je bij kriebelhoest?

Als je een hoestdrank wilt gebruiken die helpt tegen kriebelhoest, kun je het best voor een hoestdrank kiezen met de werkzame stoffen codeïne, noscapine en dextromethorfan. Deze stoffen onderdrukken de hoestprikkel. Gebruik deze hoestdrank niet als je slijm ophoest.

Welke hoestdrank gebruik je bij vastzittende hoest?

Als er slijm in de keel zit wat je niet goed kunt ophoesten, kun je het best kiezen voor een hoestdrank die slijmverdunnend werkt. Gebruik een hoestdrank met de werkzame stoffen broomhexine, acetylcysteïne of carbocisteïne. Deze stoffen verdunnen het slijm, zodat het makkelijker 'los' komt en je het beter kunt ophoesten.

Producten hoest

image

DA Zeezout neusspray 20 milliliter

3
.
09
image

Sanias Acetylcysteine 600mg sachets 3 gram 30 sachets

30 x 3 gram
14
.
95
image

Daro Droge hoest siroop 150 milliliter

150 ml
12
.
39
image

Teva Acetylcysteine 200mg 20 sachets

20 sachets
5
.
30
kinkhoest

Hoe dan? Kinkhoest

Lees verder
oogcremes