Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Raak je soms helemaal overprikkeld van alle meldingen op je telefoon? Gun jezelf elke dag offlinetijd. Leg bijvoorbeeld ’s avonds na acht uur je mobiel weg en kijk er pas de volgende ochtend na acht uur opnieuw naar. Even oefenen misschien, maar het geeft écht meer rust.
Misschien neem je meestal een douche omdat dat lekker snel en efficiënt is. Maar soms helpt een warm bad beter om optimaal te ontspannen. Vul het bad met warm water van maximaal 36 tot 38 ⁰C – een te hoge temperatuur kan je hart en bloedsomloop belasten – en strooi er bijvoorbeeld wat badzout in. Wie het helemaal af wil maken, legt een plank over het bad voor een drankje, boek, waxinelichtjes en eventueel een draadloos boxje voor muziek. Stap na maximaal twintig minuten weer uit bad, anders droogt je huid te veel uit. Vergeet niet om je lijf na het afdrogen in te smeren met een verzorgende lichaamsolie of hydraterende bodylotion.
Urenlang lopen in de natuur, het ene been voor het andere: het zorgt voor een weldadig lege geest, zeggen fanatieke wandelaars. De natuur geeft rust en tijdens het wandelen maken je hersenen dopamine aan, een stofje dat een rol speelt bij het voelen van geluk. Adem af en toe diep in en laat bij de uitademing alle gedachten los. En, je hoeft niet meteen een langeafstandswandelaar te worden. Begin gewoon eens met een, twee of vijf kilometer.
Doe de gordijnen dicht, schuif de meubels aan de kant, zet een lekkere beat op en dáns! Creatief bewegen op je favoriete muziek kan een goede uitlaatklep zijn: het maakt je hoofd leeg en laat je optimaal ontspannen. Bovendien train je je kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen en verbrand je meteen flink wat calorieën. Dansen is dus een echte fitmaker.
Na flink bewegen voel je je lekker in je vel. Je hebt meer energie en een beter humeur. Dat heeft te maken met een mix van stoff en die vrijkomt. Zo worden tijdens het sporten de geluksstofjes endorfine en serotonine aangemaakt. Bovendien maakt bewegen scherp, creatief en oplossingsgericht, volgens de bekende neuropsycholoog Erik Scherder, doordat je brein beter doorbloed raakt. Daardoor presteer je beter. Beweeg het liefst matig intensief, minstens een half uur aan een stuk door, raadt Scherder aan. Fanatiek sporten hoeft niet, ook met wandelen, fietsen of zwemmen voel je je al beter.
Altijd een goed idee: zoveel mogelijk naar buiten gaan om licht op te vangen. Vooral blauw licht is essentieel, dat zit met name in ochtendlicht. Als je zo snel mogelijk na het opstaan een tijdje naar buiten gaat, dan kun je de dag actief beginnen. Of maak rond lunchtijd een wandeling. Licht is heel belangrijk voor ons dag- en-nachtritme. Klopt dat ritme, dan voel je je sowieso beter. Verder heb je daglicht nodig om vitamine D aan te maken.