Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Je tanden zijn behoorlijk hard, maar behandel ze toch met zachtheid. Gebruik dus geen harde tandenborstel: dat is niet goed voor het glazuur van je tanden én niet goed voor je tandvlees. Kies voor een medium harde tandenborstel. Gaat je tandvlees daar ook van bloeden, schakel dan over op een zachte tandenborstel.
Houd een tandenborstel losjes tussen je vingertoppen, die druk is echt hard genoeg. Het is de bedoeling dat je poetst, niet schrobt. Je tandenborstel vervang je elke drie maanden. Ook als je elektrisch poetst – al vervang je dan natuurlijk alleen het borsteltje. Of je nu elektrisch poetst of met de hand, poets in elk geval twee keer per dag je tanden, twee minuten lang. Vaker mag. Poets liever niet direct nadat je iets gegeten of gedronken hebt. Dan gaat je eigen schoonmaakploeg (je speeksel) aan de gang en die saboteer je door te snel te poetsen. En: door zuren in je eten is je glazuur wat zachter. Ga je dan je tanden poetsen, dan beschadig je het glazuur sneller. Wacht daarom minstens een half uur na het eten voordat je poetst.
Zoveel monden, zoveel tandpasta’s, zo lijkt het wel. De keuze is immers reuze! Kijk wat voor wensen je hebt en kies zo je tandpasta. Wil je wittere tanden? Heb je last van bloedend tandvlees of tandsteen? (Dat laatste is tandplak die te lang in je mond heeft gezeten en hard is geworden). Heb je last van tandsteen, overleg dan met je tandarts, want dat krijg je niet helemaal weggepoetst. Een mondhygiënist kan dat wel. Je kunt tandsteen voorkomen met onder meer een goede tandpasta.
Er zijn ook verschillende tandpasta’s te koop die helpen tegen gevoelige tanden. Dat kan echt een wereld van verschil maken. Goed om te weten: alleen een tandpasta met fluoride helpt om gaatjes te voorkomen en zelfs om beginnende gaatjes te dichten. Je wensen voor een tandpasta kunnen ook veranderen. Probeer daarom af en toe een andere. En weet wat je lekker vindt: een tandpasta die knetterfris is, of heb je liever een subtielere smaak? Kwestie van uitproberen.
Om de ruimtes tussen je tanden lekker schoon te maken is het belangrijk om tandenstokers, ragers of flosdraad te gebruiken. Doe dat minstens één keer per dag. Voor of na het tandenpoetsen: het is maar wat je zelf het fijnst vindt. Heb je deze handeling net toegevoegd aan je tandverzorgingsroutine, dan kan je tandvlees wat bloeden als je ermee begint. Dat is normaal en het gaat na een paar weken over. Bloedt het steeds weer? Vraag eens aan je tandarts wat daarvoor de oorzaak kan zijn bij jou.
Gebruik je een houten tandenstoker, maak ’m dan eerst even nat. Dat voorkomt dat hij snel breekt. De platte kant hoort tegen je tandvlees aan te zitten. Steek bij stokers en ragers van buiten naar binnen. Is de ruimte tussen je tanden te groot voor fijne tandenstokers of ragers, dan kun je een grotere maat kiezen. Is de ruimte juist te klein om er een stoker doorheen te halen, kies dan voor flosdraad. Maar: de meeste tandartsen geven de voorkeur aan ragers of stokers – als dat lukt. Met stoken en ragen haal je namelijk meer plak weg dan met flosdraad. Vraag aanvullend advies aan je tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen je het best vertellen wat past bij jouw tanden en waarom.
Dagelijks je mond spoelen is een mooie aanvulling op je poets- en stokerroutine. Goed spoelen kost je zo’n dertig seconden. Het zorgt ervoor dat bacteriën minder kans krijgen, het houdt je tandvlees gezond en het beschermt tegen ontstekingen (hadden we al gezegd dat het een aanvulling is en geen vervanging?).
Spoelmiddel komt ook op plekjes waar je tandenborstel niet komt. Daarom alleen al is het goed om je mond dagelijks te spoelen. Tenminste, als je de spoeling flink door je mond laat gaan. De bonus: een frissere adem. Kies het liefst voor een mondspoelmiddel zonder alcohol, want alcohol droogt je mond uit.